Celem konkursu było:
- zainteresowanie uczniów odpowiednim ustawieniem zastawy stołowej i sztućców,
- ułożenie w odpowiedni sposób serwetek,
- rozbudzenie inicjatywy i pomysłowości poprzez prezentację stołów,
- rozwijanie kreatywnego myślenia,
- upowszechnianie wzorów estetycznego i dekoracyjnego nakrywania stołów,
- wzbudzanie w młodzieży poczucia estetyki.
Umiejętności i pomysłowość uczniów była różna. Każdy stół miał swój charakter i wyróżniał się spośród innych: kolorystyką, dekoracją, sposobem ułożenia serwetek. Każdy zespół chciał jak najlepiej wypaść przed jury jak też przed swoimi kolegami.
Jury oceniało następujące elementy:
- prawidłowy dobór zastawy stołowej do menu,
- ułożenie zastawy zgodnie z przyjętymi zasadami,
- zgodność z tematyką,
- zastosowanie i oryginalność nietypowych dekoracji,
- oryginalny dobór kolorystyczny do okoliczności nakrycia stołu (Boże Narodzenie).
Spośród wszystkich nakrytych i udekorowanych stołów przyznano następujące miejsca:
I Miejsce – Klasa III DG
Chrabąszcz Justyna
Irla Izabela
2 Miejsce Klasa III DG
Kiełb Oliwia
Stefanowicz Agnieszka
3 Miejsce Klasa III DG
Krempa Patrycja
Kasza Karolina
Uczniowie spisali się rewelacyjnie, a ich aranżacje stołów przypadły do gustu nie tylko szkolnym koleżankom i kolegom, ale i jurorom.
Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Dziękujemy firmom Callebaut, Janex, Cenos, Barilla, Vivio, Fundacja Wspierania Edukacji i Rozwoju EDU, Podkarpackie Smaki za podarowanie nagród w konkursie.
Organizatorzy konkursu: M. Pluta, M. Winiarz
Opublikowano w dniu: 17.01.2017 r.
Dostarczono do publikacji w dniu: 17.01.2017 r.